2018-03-20 13:20:25• hírek • Bede Emőke

Ezt az útvonalat járja be a legtöbb Szatmár megyébe érkező turista

Legutóbb a március 15-i programsorozat vonzott turistákat városunkba, azonban az igazi fellendülésre az igazi tavasz megérkezésétől kell számítani. Többségében mindig ugyanazt az útvonalat járják be a látogatók.

Amint arról a helyi Turisztikai Információs iroda munkatársa beszámolt, a Szatmár megyébe érkező látogatók általában egy olyan  körutat járnak be, mely során a környék különböző kultúráiba is belekóstolhatnak. Legelső állomásként legtöbben a Károlyi kastélyt keresik fel, ahol nem csak az építészeti remekmű, hanem az azt körülvevő park is ámulatba ejti az arrajárókat, mely mindösszesen 267 egzotikus és hazai növényfajnak ad otthont.  A kastélyban pedig gazgad régészeti és természettudományi kiállításokat lehet megtekinteni.
 

A Károlyiak történelméhez szorosan köthető a Kaplonyban található templom és kripta is, melyeket bécsi művészek tettek még díszesebbé. A grófok koporsói mellett a kripta másik érdekessége a Carrara-i márványkereszt is, melyet még 1898-ban készítettek Firenzében.
 

Innen a turisták útja Szatmárnémetibe vezet, ahol akár több napot is eltöltenek. Mint az információs iroda munkatársa elmondta, legtöbben a székesegyházra és a zsinagógára kíváncsiak, de a tűzoltótorony is igen népszerű. Emellett a kísérővel történő városnézést is sok csoport igénybe veszi. Szatmárnémetit Vámfalu követi, ugyanis itt munkálkodik Istvánfi Géza fazekasmester. A huszadik század hajnalán még 50-en is űzték ezt a foglalkozást, mára azonban Istvánfi az egyetlen, akinél meg lehet tapasztalni, miként készül el egy kerámia.
 

A következő állomás az avasországi szabadtéri múzeum, melyben összegyűjtötték a környék falvaiból származó építészeti műremekeket. Legtöbben a vízzel hajtott malomra, a fazekasműhelyre és a pálinkfaőzőre kíváncsiak. Innen pedig már a Máramarosba lépnek a turisták. Sokan megfordulnak a szaploncai Vidám temetőben, illetve Nagybánya is sok látogatót vonz.


Az információs iroda számos tájékoztató anyaggal várja a turistákat. Nem csak abban tudnak segíteni az érdeklődőknek, mit érdemes megnézni, hanem abban is, hol lehet egy finomat vacsorázni, vagy mely szálloda felel meg leginkább az igényeiknek. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: